Vecka 15 – Alive time vs dead time

Bland det första jag gör på helgen är att jag läser en artikel ur en mapp där jag samlar läsvärda, tidlösa artiklar i min Instapaper. Denna vecka läste jag Will You Choose Alive Time Or Dead Time av Ryan Holiday, där skriver Ryan om hur man väljer att spendera sin tid. Konceptet i sig kommer från hans mentor Robert Greene som skrivit många bra böcker och medverkat på många podcasts också, han är grym. Man har hela tiden ett val, alive time vs dead time. Jag försöker maximera alive time i alla lägen, även vid användning av sociala medier. Nedan är lite utdrag från texten.

”There are two types of time: alive time and dead time. One is when you sit around, when you wait until things happen to you. The other is when you are in control, when you make every second count, when you are learning and improving and growing.”

”The worst thing in life you can have is a job that you hate, that you have no energy in, that you’re not creative with and you’re not thinking of the future. To me, might as well be dead.”

”Life is constantly asking us, Is this going to be alive time or dead time?

”We think the future is something that happens, rather than something we make.”

”We think, This is just a job; this is just a crappy couple of [months, minutes, weeks]. It doesn’t matter. We tell ourselves that we’re just doing this to pay for school or because we have to. That no good can come out of it, except the direct deposit every two weeks. Like Robert says, if you’re going to think like that, you might as well be dead. Your mind apparently is.”

”We have to choose to make every moment a moment of alive time. We have to decide to be present. To make the most of whatever is in front of us.”

Läsvärt:

 • A New Map of All the Particles and Forces
 • Sagax årsredovisning
  • I veckan så släppte Sagax sin årsredovisning för 2020. David Mindus som är Sagax VD är en person som inte syns så ofta i media, så jag längtar varje år tills jag får läsa hans VD ord som finns i årsredovisningen. Det var lika läsvärt som tidigare år och jag rekommenderar alla att läsa det även de som inte är intresserade av investeringar. Detta då David skrev ett mycket intressant stycke om kvoteringar i styrelser och tonen som är i dagens samhälle. Min åsikt är att Sagax tillsammans med Balder är de bästa fastighetsbolagen på Stockholmsbörsen.

Ett axplock: i september lagstiftade Kalifornien om att minst en styrelseledamot ska
självidentifiera sig såsom tillhörande en så kallad underrepresenterad etnisk grupp eller som HBTQ. I Tyskland kom CDU och SDU överens om att management board med fler än 3 medlemmar ska åläggas att ha minst en ledamot av annat kön. Nasdaq lämnade i december in en begäran hos amerikanska Securities and Exchange Commission om att ändra sina
noteringsregler på den amerikanska handelsplatsen så att de noterade bolagen framgent ska ha, eller förklara varför de inte har, minst två så kallade minoritetsledamöter: den ena ska självidentifiera sig som kvinna och den andra ska ha minst en icke-vit förälder alternativt självidentifiera sig som HBTQ+.

Diskriminering är oacceptabelt. Punkt. Slut. Inga undantag. Möjligheten för alla att få konkurrera med sina meriter på lika villkor, oavsett vilken grupp de råkar tillhöra, är det som ska gälla. Att, som i de inledande exemplen, på förhand exkludera vissa individer
från styrelseplatser eller ledningspositioner till följd av kön, etnicitet eller sexuell läggning är diskriminering och ska därför fördömas. -David Mindus

Detta är lite av vad som nämns i VD-ordet, och jag tycker det är spot on. Vi har kommit långt med jämställdhet men det behöver balans också, och det som görs i Kalifornien och Tyskland tycker jag blir helt fel.

Det som David nämner om att äga aktier i bolag där styrelse och ledning äger många aktier och hur de har presterat de senaste fem åren, stärker även tesen om att investera i bolag med bra ägarbilder och att hålla sig borta från bolag med dåliga ägarbilder.

 • Against Netflix
  • Min TV-tid går till enstaka sportevent som exempelvis Formel 1 och något enstaka program med Frida. Jag förstår att man kan tycka det är skönt att se på TV så jag ratar ingen, utan konstaterar att det inte är något för mig, i de flesta fall. Jag tycker att det för det mesta är dead time men tänker man till så kan det bli alive time. Tycker artikeln delade mina tankar och gav mig lite confirmation bias. I stället för att se på serier och film så kan jag exempelvis göra något som detta, skriva av mig lite. Det är värdefullt för mig.
 • Review of Against Alcohol av Fergus McCullough
  • En del intressanta fakta om alkohol. Inget problem i mitt fall, men många andra kanske borde ta sig en tankeställare. Hade alkohol kommit fram idag så hade det varit förbjudet tror jag, men som vanligt är det ”all about the money”.
 • The 16 daily habits that makes me smarter, happier and more productive av Brian Feroldi
  • Alltid kul att se vad andra har för sig. Kände igen mycket, även hans bad habits som exempelvis kolla aktiekurser och att han behövde bli bättre på meal planning. Meal planning måste jag och Frida bli bättre på, vi var väldigt bra på det innan COVID. Får jobba på det. Jag ska försöka spela lite oftare, jag tycker det är ”mediterande” och även socialt när man spelar med vänner.

Podcasts:

 • The Business Brew
  • Tobias Carlisle
   • Väldigt intressant avsnitt om investeringar och mycket annat. Hade en väldigt intressant diskussion om The Art of War av Sun Tzu och olika relationer till denna.
  • Ian Cassel
   • Microcap-kungen. Intressant tugg om investeringar och allt där i kring.
  • Adam Robinson
   • Adam Robinson är grym. Mycket investeringstugg, att man ska ha en process, losers game, osv Men även mycket annat bra. Rekommenderar även de avsnitt som han medverkar på i The Knowledge Project och The Tim Ferriss Show. Lätt en av mina favoritpersoner att lyssna på.

Jag

 • Studier
  • Arbetat ~8-17 varje dag, gick dock in i veckan lite halvt lost i min planering.
  • Har dock inte gjort min Anki varje dag, vilket jag måste bli bättre på. Repeterade varje dag förra perioden och det ger resultat, skärpning. Det sätter sig på skallen, hade varit otroligt värdefullt vid salstentor men vid hemtentor är det mindre värdefullt. Dock så handlar det om lärandet i slutändan och jag tycker att det har en positiv effekt även om memorerande kanske inte är lärandet i sig men det boostar lärandeprocessen.
  • Lagt ner mycket tid och kärlek på min uppgift i finita element, stor del gick till att lära sig Inventor. Blir nog bra till slut. Ska ge mer tid till de andra kurserna framåt också.
 • Hälsa
  • 3x styrketräning
  • 1x löpning
   • Första gången sedan jag skadade mig 12 mars.
  • Långpromenad i Hammarskog med mamma och Frida. Grillade mackor, fikade och hade det skönt i solen.
  • Bra kost som vanligt, majoritet vegetariskt på vardagar.
 • Self-work
  • Läst böcker mer än 1 timme per dag
  • Läser Genius of Birds
   • Ger lite extra dimensioner när man är ute i naturen. Man kan konstatera att fåglar är fantastiska skapelser och att de är lika oss människor i många aspekter. Mycket intressanta diskussioner om hjärnan, sömn, osv.
  • Läste How to decarbonise international shipping: Options for fuels, technologies and policies
   • Jag vet för lite om detta men jag tror LNG kan vara en bra ”transition fuel” i många olika tillämpningar. Men min key takeaway är att, kolla alltid vem som har finansierat arbetet. I detta var det bland annat Shell och jag vet ju vad de vill. Såg även Seaspiracy för ett tag sen, många bra poänger i den dokumentären där de kollar vilka som finansierar olika arbeten och certifieringar. Dock så måste man också tänka på hur Seaspiracy är finansierad, dokumentären har fått mycket skit men det är bra att saker kommer upp till ytan också och att det blir debatt.
  • Läst en artikel om vätgas The role of hydrogen and fuel cells in the global energy system
   • Ska man få ner CO2-utsläppen så tror jag att vätgas kan bli otroligt viktigt, mer utveckling behövs. Intressant ämne, har lust att lära mig mer.
 • Övrigt
  • Första inlägget i mitt nya arkiv, kul tycker jag. Tror jag kommer uppskatta att kolla tillbaka på det i framtiden.
  • Frida och jag firade 7 år tillsammans 17 april.
  • A lot of people want to be but they don’t want to do.
  • If someone’s much better than you at something, they probably try much harder. You probably underestimate how much harder they try.
  • If you want to learn you need to be humble.
 • Nästa vecka
  • Sedan COVID så vaknar jag mycket lättare på nätterna, tror det beror på att jag inte är lika utmattad som innan COVID. För att sova skönare och bättre så ska jag ha fokus på att träna hårt varje dag och slita ut mig. Måste kompensera för all cykling till och från platser osv. Sedan så ska jag sköta min läsrutin mycket bättre, ska läsa en pappersbok innan jag ska sova. Just nu så är det Percy Barneviks självbiografi som jag läser i sängen.
  • Dricka kaffet runt 10 istället för 7 för att dra nytta av den naturliga kemikalieutsöndringen på morgonen.
  • Ska hålla telefontiden under 1 timme varje dag, var bra på det men har blivit sämre senaste veckan.
  • Ska göra Anki varje dag, arbeta fokuserat och strukturerat med studier mellan ~7:30-17:30.
  • Läsa ut Genius of Birds och The Acquirer’s Multiple.
  • Se några webinarier från Ansys Simulation World och Wolfram Research.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s