Vecka 17 – Dive In

Dive In – Nate Soares

Denna text handlar om att bara kasta sig in i saker och sedan justera därefter, något som jag själv gör mycket. Lägger en strategi, börjar arbeta och sedan justerar och optimerar man eftersom. Tycker Nate sätter väldigt bra ord på det.

 • ”The only way to get a good model of the world inside your head is to bump into the world, to let the light and sound impinge upon your eyes and ears, and let the world carve the details into your world-model. Similarly, the only method I know of for finding actual good plans is to take a bad plan and slam it into the world, to let evidence and the feedback impinge upon your strategy, and let the world tell you where the better ideas are.”
 • ”The way you end up doing good in the world has very little to do with how good your initial plan was. Most of your outcome will depend on luck, timing, and your ability to actually get out of your own way and start somewhere. The way to end up with a good plan is not to start with a good plan, it’s to start with some plan, and then slam that plan against reality until reality hands you a better plan.
  • Kraftfullt och talande. Dive in helt enkelt.
 • ”The idea doesn’t have to be good, and it doesn’t have to be feasible, it just needs to be the best incredibly concrete plan that you can come up with at the moment. Don’t worry, it will change rapidly when you start slamming it into reality. The important thing is to come up with a concrete plan, and then start executing it as hard as you can — while retaining a reflective state of mind updating in the face of evidence.”
 • If you realize that you won’t be able to understand what all the disparate AI subfields are doing just by reading their papers, maybe you’ll decide to shift tactics and apprentice under as many people as possible. Your second plan doesn’t need to be good or feasible either, of course — the important thing is that you (1) start with a plan; (2) get out there and start operating; and (3) get better plans as you get more information.

Highlights

 • Börjat läsa Human Action.
  • Verkligen en highlight.
 • Läst Challenges and opportunities for a European HVDC grid om HVDC och ett europeiskt supergrid
  • Förnybar energi som fluktuerar behöver kunna transporteras på ett effektivt sätt mellan länder där den behövs. Då behövs ett ”supergrid”. HVDC verkar vara det man behöver använda för det. Det är väldigt komplext ur många aspekter, exempelvis Frankrike som har investerat massvis i sin egna energisäkerhet, har 75% av sin energi från kärnkraftverk så verkar de exempelvis inte vara så intresserade av detta. 70 år tog det för elnätet vi har idag till att bli färdigt, saker tar ofta längre tid än vad man tror. Stora möjligheter finns men det är stora utmaningar också. Intressant.
 • Läste Should You Use Flashcards to Learn? av Scott Young
  • Jag är ett stort fan av Anki och spaced repetition så tyckte detta var intressant.
  • Viktigt att det används på rätt sätt och rätt ämnen är väl min slutsats.
  • Memorering är inte lärarande men memorering förstärker lärandet, typ så tänker jag.
  • För mer läsning om spaced repetition så är detta bland det bästa tycker jag: Spaced Repetition for Efficient Learning
 • Seeking the Productive Life: Some Details of My Personal Infrastructure
  • Kan inte säga att jag har så mycket som jag blir inspirerad av här. Men Wolframs ”produktivitets-system” är det sjukaste jag sett. Jag blir full i skratt när jag ser alla bilder på han i denna artikel. Mannen går alltså promenad med laptopen framför sig. Snacka om next level. Gillar dock mapparna med kablar och dylikt som han har, ordning och reda.
  • Han byggde in datorn i ett annat rum för att den lät för mycket. Next level.
 • China’s government is starting to screw up
  • Tycker Kina och Asien är väldigt intressant och jag läser det mesta som Noah Smith skriver.
  • En slutsats som han landar i att Kineserna är bra på att sköta saker i sitt eget land men inte i andra land. Detta när han skriver om Belt & Road.
  • Vaccineringen i Kina går sakta.
   • ”Part of it is that China uses a lot of inactivated virus vaccines, which are harder to manufacture at scale. But it might also be an issue with supply chains, which America has handled with surprising efficiency.”
   • ”Gao Fu told a conference in Chengdu on Saturday that the country was examining two routes “to solve the problem that the efficacy of its existing vaccines is not high”.
    • Detta fick dock tas tillabaka från internet, lol.
 • [CCBC] Fireside Chat – Value Investing in China
  • Konversation mellan Li Lu och Bruce Greenwald, mycket om moats och Kina.
  • Li Lu har mycket stor tro på Kina.
  • Li Lu äter middag med Charlie Munger varje tisdag, detta tyckte jag var coolt.
 • Mark Leonard: Good Companies Are Not Always Great Stocks
  • ”When really good companies start trading at 5 and 6 times revenues, it’s time to start worrying. I hope our shareholders are never in that position.”
   • Detta skrev han i aktieägarbrevet 2015.
   • Idag har Apple P/S ~7, Google ~8, Ansys ~19, Microsoft ~12, Amazon ~4, Facebook ~10, Nvidia ~23, Netflix ~9, Tesla ~16.
   • Constellation Software som Mark Leonard är VD och styrelseordförande för har P/S ~7, så om man ska tolka han ord så kan man ”start worrying”…
 • The Coolest Executive in America: An Interview with Mike Solana – The News in Heaven
  • I can’t say I believe any of the new companies or technologies are totally free of their own sort of risk, but our present social media environment is sufficiently toxic that I really do just want a total reset, and from virtual worlds and private chat communities to successful new tools for broadcast and distribution it does seem like that’s what we’re approaching.
   • Denna helg så har många idrottsstjärnor paus från sociala medier pga hat. Och det som Mike Solana nämner i intervjun håller jag verkligen med om. En total reset vore på sin plats.
  • The best writing advice I ever received was ”just go for it.” Get into a flow state and say the damn thing, and don’t ever leave the good stuff for later. Oh, and get a journal! I’ve been journaling since I was a teenager. Nothing has been more helpful in learning how to organize my experiences in the world, and feelings, into words.
  • I agree things are worse for younger people today than they were for our parents in two really serious ways: first, college debt is now crippling. Second, housing costs are absolutely batshit insane. But young people also have opportunity our parents couldn’t fathom.”
  • But mostly what I’ve learned from Peter is to trust myself, and to be courageous in my thinking. It’s okay to ask questions. It’s okay to speculate. It’s okay to try a crazy or forbidden thought out loud, and then to change your mind. The important thing is just to never stop thinking about the world.
   • Vad Mike har lärt sig från Peter Thiel.
  • I don’t care about my critics, or what they think. I care about people who want to make the world a better place.
   • Avslutningen på intervjun. Ett bra mindset tycker jag.
 • Köpt Freedom
  • Kostar 64,50 USD ~ 540 SEK för livstidsprenumeration. De skriver att varje gång man blir distraherad, exempelvis av mail, notifications, etc. s så tappar man 23 minuter i form av återfokusering. Hur många gånger sker inte det på en dag? Om man värdesätter sin tid i form av pengar så har man nog snabbt tjänat in denna summa. Om man inkluderar inflation, avkastning osv så blir det ännu mer, närå skämt åsido.
   • 200-300 kr/h -> 1-2 timmar med produktiv tid så har man tjänat in investeringen. Dock är det de långsiktiga effekterna som är intressanta.
   • Personligen tycker jag att det är väldigt enkelt att zooma ut och hitta på annat när saker inte faller sig roliga naturligt eller om något blir lite för svårt. Freedom löser detta problem med att ta bort distraktionerna.
   • Jag brukar tänka exakt likadant med böcker.
    – Okej, den kostar mycket men sannolikheten att jag har igen det som jag läst är så mycket mer värt i de flesta fall.
  • Multitasking sänker produktiviteten med 40% och sänker IQ med 10 punkter skriver de också.
  • Bara sluta använda/göra det som distraherar dig kan man säga, personligen tycker jag att det är svårt i många fall även om jag blivit bättre på det.
  • Man kan synka fler enheter. Viktigt tycker jag.
  • 540 kr kanske är egentligen rätt mycket pengar för något som detta. Med smartphones och uppkoppling överallt är det så extremt mycket distraktioner. Om man som jag, arbetar med sånt som behöver mycket fokus och tid så är deep work extremt viktigt. Om då en app som denna underlättar för det så kommer det gynna mig i det jag vill uppnå. Alternativet är väl att köpa en Nokia 3310, dra ur internetkabeln, osv eller bara säga att man ska sluta bli distraherad. Jag klarar inte av det och låter därför en app ta kontroll över mig istället. Och vilja är också en begränsad resurs som de också nämner.
  • Tänkte lägga upp det lite som Alexey Guzey så får jag se hur det funkar och hur det utvecklar sig.
   • work for 25 minutes from :05 to :30
   • take a 5 minute break from :30 to :35
   • work for 25 minutes from :35 to :00
   • take a 5 minute break from :00 to :05

Så här skriver han:
You may say, “but isn’t this basically Pomodoro Technique TM?” Kind of. There are several important differences.
1. I don’t care about doing only full pomodoros: suppose, I got home at 20:15. Do I dick around and wait till 20:35 to start a pomo? No. 20:15 is time during which I’m working, so I get to work, and then round this pomo up or down , depending on the circumstances.
2. I don’t care about pomos being “distraction-free”: suppose, I got distracted in the middle of a pomo. Do I start over? No, I just get back to work, and round this pomo up or down, depending on the circumstances.

Detta är exakt samma tankar som jag har om Pomodoros.

Vaccineringen av COVID-19

~25% vaccinerade i Sverige nu.

Citat

The more I learn, the more I realize how much I don’t know.

Albert Einstein

Books for mindset. Quiet time to think for strategy. Conversations with successful peers for tactics.

James Clear

”Part of being a philosopher is being a lifelong learner. School is never out for summer or spring or winter break. You can never be too old or too good at what you do. No, school is for life. And life is school. Learning is a daily thing, wisdom an endless pursuit. You never arrive, you never fill up, you never graduate. Because the world is always revealing new lessons…even in the oldest texts. Therefore, Seneca said, there is no one more foolish than one who stops learning.”

Daily Stoic

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s